SKUPAJ USTVARJAMO BOLJŠI SVET!

V podjetju DEVELOR se zavedamo, da ni dovolj, da si kot vodilno svetovalno podjetje prizadevamo le za profesionalno odličnost izvedb, temveč želimo biti tudi zgled na področju družbene odgovornosti podjetij. Vsak mesec izbiramo plemenit namen, ki ga podpiramo in razširjamo med svojimi udeleženci.

Vaša hitra reakcija lahko rešuje življenja – kardio-pulmunalno oživljanje (KPO)

Kardio-pulmonalno oživljanje (KPO) je reševalna tehnika, ki je uporabna v številnih nujnih primerih, vključno s srčnim infarktom ali v primeru utopitve, pri katerem je posamezniku zastalo dihanje ali srčni utrip. Tehnika KPO rešuje življenja ali poveča možnosti za preživetje. S kardio-pulmonalnim oživljanjem je potrebno pričeti kmalu po tem, ko srce neha utripati. Če se KPO ne opravi, traja le tri do štiri minute, da je človek zaradi pomanjkanja kisika možgansko mrtev. 

Z izvajanjem KPO-ja omogočimo kroženje krvi, ki telesu zagotovi kisik, možgani in drugi organi pa med čakanjem na rešilni avto, ostanejo nepoškodovani. Običajno je v krvi še vedno dovolj kisika, da možgane in ostale organe ohranjajo žive nekaj minut, vendar kisik ne kroži, razen če se opravlja KPO. Preživetja s KPO tehniko ne moremo zagotoviti, povečamo pa možnost, ki je sicer ne bi bilo.

Če niste prepričani, ali ima oseba srčni zastoj ali ne, pričnite z izvajanjem KPO-ja v vsakem primeru. . Če oseba ne potrebuje kardio-pulmalnega oživljanja, se bo verjetno odzvala na vaše poskuse. Tudi če izvajate KPO posamezniku, ki tega dejansko ne potrebuje,  mu ne boste škodovali.

Ne pozabite, da je veliko bolje ukrepati, kot ne storiti ničesar, četudi se bojite, da vaše znanje ali sposobnosti niso stoodstotno popolne.

Ne pozabite, razlika med tem, da UKREPATE ali NE, je lahko človeško življenje!

SKUPAJ USTVARJAMO BOLJŠI SVET!

 www.develor.si